Китайката Чжъин Цзън мечтае за олимпийски медал, откакто е тийнеджърка. 4 десетилетия по-късно тя вече има чилийско гражданство, казва се Таня и най-после спечели квота за Игрите в Париж.

Тя ще играе в надпреварата на 27 юли в "Арена Пари Сюд", където ще се проведат състезанията по тенис на маса. 58-годишната Цзън заслужи правото да представлява Чили чрез олимпийските квалификации в тази географска зона. Международната федерация по тенис на маса я поставя на 151-во място в света, като тя е 5-ата представителка от Южна Америка след две бразилки, една аржентинка и сънародничката си Паулина Вега.

"За мен е огромна чест да мога да представям Чили в Париж. Тази страна ми позволи да осъществя мечтата, която имах като малко момиче в Китай. Това е чисто щастие", казва тя пред The Guardian.

През 70-е години под ръководството на майка си, която е треньор, Чзън е едно от хилядите деца, които се подготвят за шампиони в голямата азиатска страна.

"Имаше маси за тенис навсякъде!", спомня си тя.

Още на 11-годишна възраст влиза във военното спортно училище в Пекин. 6 години по-късно е част от националния отбор. Като всички и тя мечтае за олимпийски медал. Заради жестоката конкуренция тя не успява да се задържи в елита и се отказва през 1986-а.

"На 20 години сложих кръст на Олимпийските игри", признава тя. 3 години по-късно обаче в живота ѝ става обрат, след като е поканена от сънародничка, която се е установили в северната част на Чили.

"Бях спряла да играя, но приех да стана треньор. Пред мен се отвори нов свят", разказва състезателката.

Тя не продължава да играе в местния отбор, а предпочита да се специализира във вноса на китайски стоки, като създава и семейство в град Икике. По това време тя става Таня.

"Избрах това име, защото чилийците не може да произнесат моето. Имат проблеми с буквата "з", усмихва се Чжиън Чзън.

Карантината заради пандемията, нуждата да се движи и да се грижи за сина си я карат да се върне към първата си любов. Тя си купува маса за тенис и започва да тренира. Малко по малко си връща състезателния хъс заради забавлението. Започва да печели местни турнири, а след това и континентални. Таня тренира по 3 часа на ден 5 пъти седмично. Тя възвръща рефлексите си, изненадва състезателките в Латинска Америка и успява да се справи с предизвикателството.

"Успях да се задържа, защото познавам възрастта си. Ако тренирам прекалено много, рамото ми напомня, че трябва да спра", признава азиатката.

Тя печели всички със скромността и се радва на много голямо уважение и симпатии в страната. Президентът на Чили Габриел Борич следи с интерес мачовете ѝ.