Еквадорецът Ричард Карапас от отбора на "ЕФ Едюкейшън" спечели днешния 17-и планински етап от Обиколката на Франция. 31-годишният южноамериканец, който е Олимпийски шампион от 2021 г., измина 178-километровото трасе от Сент-Пол-Троа-Шато до Супердеволи за 4 часа, 6 минути и 13 секунди и за пръв път в славната си кариера спечели етап от най-голямото колоездачно състезание в света. Това е и първа етапна победа за еквадорец в историята на "Тур дьо Франс".

Втори на 37 секунди зад Карапас финишира британецът Саймън Йейтс от "Джайко-Алула", а на още 20 секунди изоставане финишира испанецът Енрик Мас от "Мовистар".

Тримата основни претенденти за първото място - словенецът Тадей Погачар (ОАЕ), датчанинът Йонас Вингегор (Висма-Лийз а байк) и белгиецът Ремко Евенепул (Соудал Куик-Степ), избраха да не се борят за етапна победа и да водят собствено състезание.

Така в генералното класиране Погачар вече води с 3:11 минути пред Вингегор и с 5:09 минути пред Евенепул. Португалецът Жоао Алмейда (ОАЕ), който е четвърти в общото подреждане, е на 12:57 минути за съотборника си Погачар.

В класирането при катерачите Погачар, Вингегор и Евенепул отново заемат първо, второ и трето място, а при спринтьорите лидер с 387 точки е еритреецът Биниам Гирмай (Интермарше). Втори с 354 точки е белгиецът Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк).

Обиколката на Франция продължава в четвъртък със 179,5-километров етап от Гап до Барселонет. Състезанието завършва в неделя в Ница.