Голяма част от футболистите, които станаха четвърти в света преди 30 години, се събраха с благотворителна цел, отбелязвайки 30-годишнината от върха на родния футбол.

Легендарните ни национали, сред които Христо Стоичков, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Наско Сираков, Борислав Михайлов, Йордан Лечков, Даниел Боримиров, Емил Костадинов, Цанко Цветанов и треньор номер 1 на България за миналия век Димитър Пенев, учредиха благотворителната фондация "Футбол 94", която ще има за цел да помага при нужда на някой от участниците в американското лято или на други биши наши национали, като повод е коварната болест, с която се бори друг участник от "американското лято" Петър Хубчев. Другата цел на фондацията ще е да помага на деца в неравностойно положение.

Благотворителното събитие събра заедно Христо Стоичков и Борислав Михайлов - нещо, което не се беше случвало в последните 10 и повече години. През годините "Модерният ляв" често пъти критикуваше публично бившия президент на БФС.

Легендата на ЦСКА и Барселона сподели следното:

"30 години минаха много бързо, но спомените остават. Радостен съм, че играх с такива великолепни момчета. Неслучайно на това световно първенство попаднахме двама в най-добрата единайсеторка заедно с Краси. Това, което постигнахме, като отбор - резултатите са най-малкото. Успяхме да покажем, че притежаваме характер, хъс и уважение - в най-трудните моменти сме били заедно. Думата "аз" не я използвам никога. За мен Боби винаги е бил капитанът на този отбор. Не съм забравил първите ми стъпки в националния отбор. Винаги сме го слушали като капитан. Човекът, който трябваше да поведе отбора, е той. Никога не сме имали разминавания в тези отношения. Никой на никого не прави жест. Това е уважение. Това, че сме имали разминавания във времето - времето лекува. Не е трудно да стиснеш ръка и да кажеш "извинявай". Това е нашият път. Както сме били противници, така сме били и съотборници.В Залата оставих едно бяло платно само с номерата. Върнах се във времето, когато не споменаваха наши имена. Спомените са нещо невероятно! Хванахме последния самолет и се върнахме последни от Световното първенство. Когато си в тези 24 отбора на света и си завършил четвърти, това показва какви личности и спортисти сме били. Той, като капитан, още от първия ден до нашето завръщане - това, което си бяхме обещали да го свършим - да играем със сърце, го направихме", заяви "Камата".

Друг герой от САЩ '94 - Красимир Балъков призна, че това е първият момент от американското лято преди 30 години, когато всички членове на онзи национален тим са наистина обединени.

"Искам да кажа на всички, че най-щастливият момент след Световното, е днешният, тъй като отново сме всички заедно. Това е пример за нашите политици. Нека да погледнат. Фондацията сме я изградили на идеята, след като няколко от футболистите се разболяха от коварна болест. Това е благотворителна цел, като искаме да съберем средства не само за националите, а и за млади и талантливи футболист. Надявам се да бъдем подкрепени. Няма да спрем дотук. Най-важното обаче е да имаме подкрепа от хората. Искаме фондацията да остане след нас", заяви Балъков.