Футболната конфедерация на Южна Америка (КОНМЕБОЛ) обвини служителите на стадиона в Маями за хаоса сред публиката, който наложи финала на Копа Америка между Аржентина и Колумбия да бъде отложен с повече от час в неделя срещу понеделник българско време. ОТ КОНМЕБОЛ заявиха, че сцените, последвали опита на хиляди без билети да влязат на "Хард Рок Стейдиъм" са следствие от това, че местните служители не са се съобразили с дълго практикувани процедури.

"На финала, игран в Маями, запалянковци без билети отидоха в близост до стадиона, което забави нормалния достъп на хората, които ги имаха. Това доведе и до затваряне на вратите на входовете. Съжаляваме, че актовете на насилие, причинени от злонамерени хора, опетниха един финал, който трябваше да е голям спортен празник. КОНМЕБОЛ бе обект на критики заради решенията, взети от властите на стадиона, в съответствие с договорните отговорности, установени при подобни операции по сигурността. В допълнение към разпоредбите, определени в споменатия договор, КОНМЕБОЛ препоръча използването на процедурите, тествани при събития от такъв мащаб. Това не бе взето под внимание", се казва в изявлението на футболната конфедерация.

Финалът на Копа Америка започна с около 75 минути закъснение, а Аржентина победи Колумбия с 1:0 след продължения и защити титлата си от предишното издание на турнира. 

"Хиляди запалянковци без билети се опитаха да влязат насилствено на стадиона, излагайки на сериозен риск други, охраната и служителите на реда. Процесът на влизане бе контролиран и с много по-бавна скорост. Задължени бяхме да гарантираме, че всички са в безопасност", заявиха от управата на стадиона в Маями.