Гарет Саутгейт вече не е селекционер на английския национален отбор, съобщи самият той, цитиран от Футболната асоциация. Специалистът бе начело на "Трите лъва" от септември 2016-а до този месец.

Миналата неделя някогашният бранител изведе Англия на втори пореден финал от Европейско първенство, но отново го загуби, този път срещу Испания с 1:2 в Берлин.

"Като горд англичанин бе честта на живота ми да играя за Англия и да водя Англия. Значеше всичко за мен и дадох всичко. Но е време за промяна и нова глава. Неделният финал в Берлин срещу Испания бе последният ми мач като мениджър на Англия. Напускам позицията", сподели 53-годишният Саутгейт.

За 102 двубоя начело, бившият играч на Кристъл Палас, Мидълзбро и Астън Вила изведе англичаните до четвъртото място на Мондиал 2018, трета позиция в Лигата на нациите 2019-а, финал на Евро 2020, 1/4-финал на Световното първенство в Катар през 2022-а и финала на Евро 2024 преди 3 дни.

Голмайстор № 1 на Премиър лийг Алан Шиърър предвиди, че специалистът няма да продължи работата си. В същото време легендата на националния отбор Гари Линекер предложи доскорошният мениджър на Ливърпул за наследник на Саутгейт.

Звездата на "Трите лъва" и Реал Мадрид Джуд Белингам защити селекционера си, а това стори и бившият защитник на Ливърпул, играл и за Англия - Джейми Карагър.