Десетки хиляди испанци, развяващи знамена и облечени в червено-жълтите екипи на родината, приветстваха футболистите от националния отбор по време на шампионския парад в Мадрид снощи. Ла Фурия победи Англия с 2:1 на финала в неделя и спечели европейската титла за рекорден четвърти път.

"Шампиони, шампиони!", скандираха феновете към играчите, които дефилираха в открит двуетажен автобус с трофея, поставен отпред.

Привърженици казаха, че успехът в Германия е обединил испанската нация.

"Ние сме страхотна държава. В дни като днешния е важно да помним, че това знаме представлява всички нас", каза млад почитател на име Борха пред националната телевизия TVE.

Той похвали 17-годишната изгряваща звезда на Испания Ламин Ямал.

"Виждаме продължаващите проблеми с расизма. Ламин Ямал ще даде начало на нова ера, защото хората в Испания са от всички цветове“, добави Борха.

Застанали на балкони и претъпкани тротоари, развълнувани фенове, много от тях деца и някои, които бяха пътували от далечни краища на Испания, помахаха на играчите, които бяха облечени с бели тениски с надписи "Кралете на Европа", придружено от голямо число 4, с което да отбележат четвъртата континентална титла.

След кацането отборът бе приет от крал Фелипе VI в двореца Сарсуела, който присъства на двубоя в Берлин.

"Искам да ви благодаря за вашите усилия и за начина, по който играете, радостта, с която го правите. Вие донесохте голяма радост за всички нас", каза кралят на церемония, придружен от кралица Летисия и двете му дъщери, облечени в национални фланелки с № 10 и името на Дани Олмо.

След това играчите се срещнаха с испанския премиер Педро Санчес в двореца Монклоа.