Словенецът Тадей Погачар записа трета етапна победа в тазгодишното издание на "Тур дьо Франс". Състезателят на тима на Обединените арабски емирства спечели 15-ия етап от Обиколката на Франция, изминавайки 198-километровото планинско трасе от Лундевил до Платьо дьо Бей за 5 часа, 13 минути и 55 секунди.

Така 25-годишният колоездач влиза в последната състезателна седмица от елитното състезание с преднина от над три минути пред втория в генералното класиране Йонас Вингегор от Дания. Погачар подобри рекорда в изкачването на последната височина от висша категория - Платьо дьо Бей. Той я качи за 39 минути и 47 секунди, което е с близо четири минути по-добро време от стария рекорд на италианската легенда Марко Пантани.

Втори в днешния етап финишира Вингегор от отбора на "Висма-Лийз а байк" на минута и осем секунди за Погачар.

Словенецът е лидер и в класирането при катерачите със 77 точки, докато при спринтьорите "зеленото трико" остава на гърба на еритрееца Биниам Гирмай от тима на "Интермарше". Утре е последният почивен ден от Обиколката на Франция. Състезанието продължава във вторник със 188,6-километров равнинен етап от Грисан до Ним.