Аржентина и Колумбия се изправят един срещу друг във финала на Копа Америка.

Мачът на трофея е на 15 юли (понеделник) от 3:00 часа българско време в Маями.

Защитаващият титлата си в състезанието тим на Аржентина, воден от суперзвездата Лионел Меси е фаворит, като "гаучосите“ са на крачка от рекорден 16-и трофея в състезанието. Ако успеят да стигнат до него, аржентинците ще поведат еднолично класацията за най-много спечелени турнири Копа Америка. В момента Аржентина и Уругвай разделят първата позиция с по 15.

За Анхел ди Мария двубоят ще бъде по-специален, тъй като след турнира той слага край на кариерата си в националния тим. Капитанът Меси изрази надежда, че приятелят му Ди Мария ще успее да си тръгне с гол и титла.

Ди Мария има 31 гола в 144 мача за Аржентина. Той участва на шест континентални турнира и четири световни първенства, а освен това има олимпийско злато от Пекин 2008. Ди Мария се разписа и в този финал за победа на Аржентина с минималното 1:0 срещу Нигерия.

Отборът на Колумбия има само една Купа, спечелена през 2021 година.

Хамес Родригес и компания правят изключителен турнир, като след назначението за селекционер на Нестор Лоренцо отборът навъртя 28 поредни мача без загуба. Тимът е спечелил 12 от последните си 13 мача. Единственото равенство в този период дойде срещу Бразилия в груповата фаза на Копа Америка.

Колумбия няма добри спомени от мачове срещу Аржентина. Отборът има само една победа в последните 12 мача между двата тима (5 равенства, 6 загуби). Единственият успех бе в груповата фаза на Копа Америка през 2019 г.

Двата отбора са се срещали 15 пъти на Копа Америка, като Аржентина има седем победи и 3 загуби. Останалите пет мача са завършвали наравно.