Испания и Англия ще определят новият европейски шампион по футбол.

Двата тима стигнаха до мача за историята на първенството на Стария континент в Германия.

Двубоят е от 22:00 часа на "Олимпиащадион“ в Берлин и ще бъде ръководен от французина Франсоа Льотексие.

Испания преследва четвъртата си европейска титла, като ако стигне до нея еднолично ще оглави класацията за най-много спечелени европейски титли. В момента Испания дели първата позиция с Германия – по 3 титли на Стария континент.

Предизвикателството на Англия е още по-голямо, тъй като тимът е на крачка от първата си европейска титла. Англичаните имат само един трофея от голямо първенство – световната титла през 1966 година.

Най-сериозното постижение на Англия на Европейско първенство досега е финалът на миналия шампионат през 2021 година, когато на родна земя, отново водени от Гарет Саутгейт, англичаните бяха победени от Италия.

"Ла Фурия“ записа по пътя си на турнира 6 победи, като на четвъртфиналите елиминира отбора на домакина Германия след продължения.

На полуфиналите испанците отстраниха и сочменият за основен фаворит на титлата - Франция (2:1)

По всеобщо мнение на специалистите хората на селекционера Луис де ла Фуенте показват най-атрактивния и привлекателен футбол на шампионата и напълно заслужено стигнаха и до финала.

Далеч по-трудно бе пътуването на селекцията на Гареит Саутгейт до последния мач в турнира. В предварителната си група англичаните бяха неубедителни, като записаха две равенства – срещу Дания (1:1) и Словени (0:0). На осминафиналите капитанът Хари Кейн измъкна тима от огромни проблеми с гол в продълженията за 2:1 срещу Словакия, а на четвъртфиналите вратарят Джордан Пикфорд си беше написал домашното и спря отбора на Швейцария след дузпи.

На полуфиналите съдбата за пореден път удари здраво рамо на Саутгейт и хората му, като англичаните измъкнаха успеха с 2:1 срещу Нидерландия с гол на резервата Оли Уоткинс в добавеното време на мача.

Испания и Англия имат 15 мача помежду си, като последните са в Лигата на нациите от 2018 година.

Англия има 7 успеха, Испания – 6.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт няма проблеми с контузии и наказания.

В лагера на Испания извън сметките на Луис де ла Фуенте са контузените Педри и Айосе Перес.