Президентът на Европейската хандбална федерация Майкъл Видерер пристигна в България за Европейските квалификации по плажен хандбал, съобщиха за "Фокус“ от родната федерация.

Той изгледа повечето срещи от днешната програма в компанията на президента на нашата федерация Росен Добрев. Видерер е бил във Варна през 80-те години на миналия век.

"Българската федерация по хандбал е свършила страхотна работа. На първо място с изграждането на стадионите. Невероятна инфраструктура. Позитивни отзиви идват и от отборите, и нашите официални лица. Това първенство е такова, каквото трябва да бъде. Имаме много близки отношения с Българската федерация. Наистина мислим, че българският хандбал върви нагоре. Това е важно за нас. Защото ние зависим не само от водещите нации, но и от тези на средно ниво. Това е добре за интереса, за маркетинга, спонсорите. Затова бих казал, че отношенията ни с Българската федерация, освен добри са ни и нужни“, каза Видерер.

Мъжкият ни национален отбор изпусна уникален шанс да се класира за полуфинал на Европейските квалификации. Нашите се нуждаеха от задължителна победа над Украйна в последния си мач, за да изместят Норвегия от 4-ото място във финалната група. За съжаление загубихме с 1:2 (20:23, 20:29, 6:10) и така след въртележка между 3 отбора с по 1 победа на полуфинал отидоха норвежците. Ние пък ще играем в 11:00 часа утре отново с Украйна за 5-6 място.

17 гола за нашите отбеляза Преслав Станчев, 15 добави Владислав Йоргов, 11 реализира Петко Петков, а 2 Тодор Кирев.

Преди това мъжете загубиха втория си мач за деня от Полша с 0:2 (17:24, 12:36).

Женският ни национален отбор загуби от Франция с 0:2 (16:21, 14:25). Така българките ще играят за разпределение на местата 5-8-о, като в 9:00 часа утре срещаме Словакия. По 8 гола за нашите вкараха Христиана Гаврилова и Стиляна Павлова, 6 добави Мелина Спасова, а по 4 Йоана Маркова и Кристина Миланова.

"Имахме голямо настроение, вярвахме в себе си, че можем и по-напред. Показахме една силна игра, но все пак това е Франция. Това са класа и традиции в хандбала. Нямаме база за сравнение между тяхната и нашата подготовка. Борихме се и показахме, че имаме ниво. Основната ни цел беше класиране за Европейското първенство, от там нататък, ако може да вървим само напред. Над 20 години съм в хандбала. Ако мога ще се състезавам до 40, 50, стига тялото да ми го позволява. Плажният хандбал ми е по-голямо удоволствие, отколкото в зала. Тук настроението е по-различно и се забавляваме. Спрямо националните отбори виждам напредък и движение нагоре. Все пак дълго време нямахме изобщо женски национален отбор, а от миналата година имаме и се правят все повече лагери и се влага повече в отборите“, коментира след мача Кристина Миланова.

"Надявам се да съм вдъхновила по-малките и те да продължат. Това е нашата цел. Да запалим децата, за да има развитие, повече отбори. Най-големите успехи са ми като вратар преди години. На национално ниво съм получавала индивидуални награди като вратар, ставали сме първи на Челъндж къп в Мексико и Гърция“, допълни Миланова.