Националният селекционер на Англия - Гарет Саутгейт, говори преди утрешния финал на ЕВРО 2024 срещу Испания. "Трите лъва" и "Ла Фурия Роха" ще си оспорват втория най-ценен трофей в интернационалния футбол в неделя от 22:00 часа българско време.

Англичаните са на втори пореден финал на Европейско, след като преди три години загубиха на дузпи от Италия на "Уембли". Тогава отново Саутгейт бе начело на британците, но според бившия национал сега е "различен момент".

"Ще ми бъде много трудно да си тръгна, ако спечелим. В момента обаче е невъзможно да мисля логично за това, защото цялата ми концентрация в последните две години е насочена към спечелването на този турнир. Последните пет-шест седмици бяха като влакче на ужасите, така че не знам къде се намирам в момента. Мисля само как да подготвя отбора за финала и искам да водя отбора така, както го правя последния месец. Когато поех тази работа, задачата ми бе да подобря представянето на Англия. Знам какво ще означава за всички в страната, ако спечелим титлата, особено за хората, свързани с английския футбол - от тези, които развиват млади таланти, до тези, които работят в клубовете от всички нива. Наистина смятам, че променихме представата за английския футбол по целия свят. Но докато не спечелим трофей, винаги ще има въпроси - както у дома, така и навън - за това как сме се справили", смята Саутгейт.

"Сега сме в доста различен момент като отбор, след два турнира и много повече опит в големите мачове. Предполагам, че имаше по-малко празненства, може би и по-малко удовлетворение от достигането до финала. Не бих казал, че това става обичайно, но вече е малко по-нормално за нас. Това твърдение само по себе си вероятно е малко нелепо предвид нашата история", добави селекционерът.