Гребната база в Пловдив приема две световни първенства по случай 100-годишнината на БФ Каку-Каяк, съобщи БНТ.

В първия шампионат се включат ветераните, а след тях ще се проведе и турнира при най-добрите младежи и девойки под 23 години.

Началникът на отдела "Младежки дейности и спорт" на Община Пловдив Иван Запрянов даде подробности за организацията на двете събития, както и ограниченията за жителите на града.

"Ограниченията не са толкова големи. Извиняваме се за тях на пловдивчани. Голяма част от алеите на Гребната база са свободни за преминаване, спортуване и движение. Общо взето само алеята на самата Гребна база е оградена и то до моста", обясни Запрянов.

"Ние сме много щастливи като ръководство на Общината, че сме домакин на не едно, а на две световни първенства. Това е прецедент, който се случва. Днес започнаха гонките при ветераните. Те ще продължат до неделя. От сряда започват гонките при юношите и младежите до 23 години. Те също ще продължат до другата неделя", добави началникът на отдела "Младежки дейности и спорт" на Община Пловдив.

Той каза още, че интересът е много голям. 350 участници от 39 държави има при ветераните, а над 1 200 участници от 67 държави има при младежите.

Легендарната Ваня Гешева, която има пълен комплект медали от Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., също коментира домакинството.

"Смея да твърдя, че в нашия спорт имаме доста сериозни и значими успехи, така че надявам се това да е призвание и уважение към всичко онова, което всички ние сме постигнали и направили, за да бъде нашият спорт популярен, обичан и уважаван", каза олимпийската шампионка от Сеул 1988.