Бившият английския топ съдия Марк Клатенбърг обясни избора на УЕФА на Франсоа Льотексие за рефер на финала на Европейското първенство в Германия.

Двубоят е на 14 юли в Берлин, като носителят на титлата ще определят финалиста от предишния шампионат на Стария континент Англия и Испания.

УЕФА повери двубоя на 35-годишният френски съдебен изпълнител Франсоа Льотексие.

"Изборът на УЕФА бе голяма изненада сред част от авторитетите в съдийството по света – каза Клатенбърг. – В това число и във Франция, където Льотексие не е смятам за най-добрият съдия. Това е Клеман Тюрпен, който за разлика от Льотексие, има зад гърба си финали в Лига Европа и Шампионска лига.

Предполагам, че Тюрпен е отпаднал като вариант след грешките, които допусна в мача на откриването между Шотландия и Германия.

По разбираеми причини англичаните и испанците отпадат от сметките.

Даниеле Орсато от Италия слага край на кариерата си след Европейското първенство, заради което той би бил прекалено емоционален в такъв мач и трудно би се концентрирал върху справедливо съдийство.

Полякът Шимон Марчиняк се очаква да започне да реферира мачове в Саудитска Арабия през следващия сезон, което не се приема много добре в част от футболните среди. Освен това, в Германия все още не са му простили за съдийските отсъждания в полуфинала в Шампионска лига, в който Реал (Мадрид) отстрани Байерн.

Именно след този анализ, от УЕФА са решили да поверят двубоя на Льотексие, за когото шампионатът в Германия е първи голям международен турнир.

В интерес на истината, той дотук се справяше добре на турнира, свеждайки до минимум разногласията на терена. Най-важният мач, който до момента французинът обаче е ръководил бе миналогодишният финал за Суперкупата на УЕФА между Манчестър Сити и Севиля. Сега му предстои огромна крачка напред в кариерата, така ще бъде под много голямо напрежение“.