Международният олимпийски комитет (МОК) излезе с официално предложение Саудитска Арабия да приеме Олимпийските игри по електронни спортове през 2025 година, съобщиха от Централата.

Предложението ще бъде внесено на сесията на МОК, която ще се проведе в навечерието на Олимпийските игри в Париж.

"Със създаването на Олимпийските игри по електронни спортове МОК ще направи важна крачка и ще движи с темпото на дигиталната еволюция – заяви президентът на МОК Томас Бах. - Много сме доволни от това колко ентусиазирано обществото на електронните спортове, представено в нашата комисия по електронни спортове, реагира на тази инициатива. Това е още едно доказателство за привлекателността на олимпийската марка и ценностите, които тя защитава".

Партньорството между МОК и Саудитска Арабия бъде за 12 години "с редовно провеждане на олимпийски игри по електронни спортове", се уточнява още в изявлението на Международния олимпийски комитет.

Съобщението беше направено по време на двумесечното Световно първенство по електронни спортове, организирано в Рияд.

Първата официална сделка за домакинство или спонсорство между МОК и Саудитска Арабия е най-новото допълнение към големия брой спортни състезания, организирани в Кралството.

Спортните и развлекателни събития са ключова част от програмата Vision 2030, ръководена от принц Мохамед бин Салман, която има за цел да отдалечи саудитската икономика от зависимостта от петрола и да модернизира своето общество.