Легендата в борбата Риза Каялп от Турция няма да участва на Олимпийските игри в Париж.

Причината е, че фаворитът при най-тежките (до 130 кг) в класическия стил е приел лекарство за болно ухо, което съдържа забранена субстанция , но той не е знаел за това и така се е провалил на допинг тест.

“Наскоро имах силни болки в ухото, придружени със световъртеж. Лекарят ми предписа лекарство, което беше одобрено от медицинския екип на националния отбор на Турция. Оказа се, че един от препаратите съдържа забранено за спортистите вещество", сподели един от най-титулуваните борци на нашето съвремие.

Каялп е 12-кратен европейски шампион при най-тежките на класическия стил. Той има и 5 световни титли. Отделно от това е носител на други 7 отличия от европейски и световни първенства (5 сребърни и 2 бронзови).

Турската звезда има и 1 сребро и 2 бронза от Олимпийски игри, а в Париж щеше да преследва единственото, което му липсва - олимпийско злато.

Каялп ще бъде заменен в състава на Турция за Игрите от световния шампион до 23 години - Хамза Бакър.

В категория до 130 кг на класическия стил в Париж ще видим и българинът Кирил Милов. Световният вицешампион при 97-килограмовите сменя категорията, заради получената допълнителна квота за България.