Британският крал Чарлз III поздрави националния Англия за класирането във финала на Евро 2024 в Германия. Монархът е посъветвал футболистите на селекционера Гарет Саутгейт, които снощи победиха с 2:1 Нидерландия, в мача за титлата с Испания в неделя да се постараят да избегнат късната драма.

Победният гол в Дортмунд снощи бе дело на резервата Оли Уоткинс в първата минута от добавеното време на втората част. Нападателят на Астън Вила се разписа след асистенция на друга резерва - крилото на Челси Коул Палмър.

На 1/4-финала "Трите лъва" спечелиха с 5:3 при дузпите срещу Швейцария (1:1 в редовните 90 минути и продълженията), а преди това в 1/8-финала Джуд Белингам изравни в последните секунди на редовното време за 1:1 със Словакия, преди в началото на първото продължение Хари Кейн да вкара с глава за 2:1.

Чарлз, който в началото на тази година бе диагностициран с рак, изпрати на националите на Англия на-добрите пожелания и най-сърдечните поздравления на цялото кралско семейство. В същото време им препоръча да се погрижат за кръвното налягане на сънародниците си по време на финала с Испания.

"Бих ви призовал да си осигурите победата далеч преди да се налагат вълшебни голове в последните минути, или дузпи, и съм сигурен, че бихте облекчили доста сърдечния пулс и кръвното налягане на нацията. Късмет, Англия!", заяви в посланието си към футболистите на Саутгейт крал Чарлз.

Големият му син Уилям, принц на Уелс, също поздрави английските национали и приветства Уоткинс, който е от любимия му отбор Астън Вила.

"Каква красота, Оли! Поздравления, Англия!", заяви престолонаследникът, който е и президент на Футболната асоциация.