Нидерландия и Англия ще определят втория финалист на Евро 2024 в Германия. Арена на двубоя ще е стадион "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд, а началният час е 22:00.

"Лалетата" имаха трънлив път до полуфиналите. Те излязоха от група "D" с 4 точки. Започнаха с 2:1 над Полша, след това направиха 0:0 с Франция и загубиха от Австрия след 2:3. Единствено на 1/8-финалите бяха убедителни - 3:0 над Румъния, преди да се наложи да правят обрат до 2:1 срещу Турция в 1/4-финалите. Звездата на отбора е нападателят Коди Гакпо, който е с 3 гола и една асистенция до момента на еврошампионата. Той отново ще е подпомаган от Мемфис Депай в предни позиции, а в отбрана ще се разчита на опита от Върджил ван Дайк.

"Трите лъва" също трудно стигнаха до подножието на финала. Възпитаниците на Гарет Саутгейт постигнаха успех с 1:0 в първата си среща от група "С". Последва 1:1 с Дания и нулево реми със Словения. На 1/8-финалите бяха спрени словаците след обрат и продължения за 2:1. В 1/4-финалите островитяните си размениха по един гол с Швейцария и преодоляха "кръстоносците" след 5:3 при дузпите. Левият бек на Манчестър Юнайтед Люк Шоу вече е напълно здрав и игра около 45 минути срещу швейцарците, връщайки се в игра за първи път от февруари насам заради контузия. Едната дилема на Саутгейт ще е именно лявата зона на отбраната, тъй като досега играещият с десен крак Киърън Трипиър се подвизаваше там. Другата въпросителна е кой ще застане до Деклан Райс в центъра на терена. Там вече бяха Трент Александър-Арнолд, Конър Галагър и Коби Мейну

В исторически план Нидерландия, който е първенец от 1988-а именно в Германия, има 7 победи, Англия е с 6, а равенствата са 9. Головата разлика е 31:29 за британците. За последно двата отбора се изправиха един срещу друг на 6-и юни 2019-а в полуфиналите от Лигата на нациите и "оранжевите" надделяха с 3:1 след продължения.

На миналото Европейско първенство "лалетата" отпаднаха в 1/8-финалите, а англичаните загубиха финала след дузпи от Италия. Сега, който продължи напред, ще се изправи срещу Испания в мача за титлата след 4 дни.