Испания и Франция ще излязат тази вечер в първия полуфинал на Евро 2024. Той ще започне от 22:00 часа на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен.

Възпитаниците на Луис де ла Фуенте са най-убедителният отбор на еврошампионата до момента. Те спечелиха всеки един мач без последния. В него редовното време срещу домакина Германия завърши 1:1, но във второто продължение Микел Мерино вкара за крайното 2:1 и Ла Фурия продължи напред. По време на двубоя иберийците дадоха 3 жертви: Педри бе контузен още в първите минути от Тони Кроос, а Робин льо Норман и Дани Карвахал получиха картони и ще пропуснат днешния полуфинал заради натрупани официални предупреждения. Карвахал дори бе изгонен заради втори жълт в 125-та минута.

"Петлите" имаха късмета при дузпите, за да отстранят шампиона от 2016-а Португалия. Редовното време и продълженията бяха завършили при 0:0. От 11-те метра единствено гредата на Жоао Феликс реши кой да премине в следващата фаза. Килиан Мбапе отново ще носи предпазна маска заради счупения си нос срещу Австрия. До момента селекцията на Дидие Дешан не убеждава с играта си, че е фаворит. Французите започнаха с 1:0 над австрийците, но благодарение на автогол. Последва нулево реми с Нидерландия и 1:1 срещу Полша, като попадението на Мбапе бе от наказателен удар. В 1/8-финалите бяха спрени белгийците, ала и този път автогол помогна на световните вицешампиони.

В прякото съперничество Испания води с 16:13 победи над Франция. Равенствата са 7. Головата разлика е 64:39. Последната среща между съставите бе финалът в Лигата на нациите на 10 октомври 2021-а, когато "петлите" триумфираха след 2:1 в Милано.