"Израелският премиер Бенямин Нетаняху поставя пречки пред преговорите за прекратяване на огъня на фона на продължаващите преговори, насочени към постигане на споразумение". Това е заявила палестинската групировка ХАМАС, предава Reuters.

В изявление ХАМАС призовава посредниците да предотвратят "маневрите и престъпленията" на Нетаняху.

По-рано през деня Нетаняху обяви четири неподлежащи на преговори условия за примирие в анклава, едно от които предвижда, че всяка потенциална сделка трябва да "позволява на Израел да се върне към битките, докато постигне всички цели на войната".

Обявяването на условията идва, докато преговарящият екип на Израел се готви да пътува до Кайро и Доха, за да обсъди освобождаването на заложниците по-късно тази седмица, допълва The Times of Israel.

То трябва също така да гарантира, че споразумението не позволява контрабандата на оръжие от Египет в Газа, нито "връщането на хиляди въоръжени терористи на север от Ивицата Газа".

Посочва се също, че планът, според който Израел може да върне заложниците у дома, не трябва да застрашава други цели на войната.

Подобно изявление на Нетаняху в ключов етап преди продължаването на преговорите предизвика възмущение в Израел, но и сред преговарящите, като някои обвиниха премиера, че се опитва да саботира трудно постигнатия напредък досега.