Политическата група "Патриоти за Европа" е официално основана днес (8 юли) в Европейския парламент, в нея участват 84 депутати от 12 държави, така тя се превърна в третата по големина политическа група в ЕП, пише европейската редакция на Politico.

Лидерът на френският "Национален сбор" Джордан Бардела е избран за президент на "Патриоти за Европа", докато Кинга Гал от партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан е избрана за първи вицепрезидент.

"С 84 депутати от 12 държави "Патриоти за Европа" е третата по големина група и най-голямата патриотична група, съществувала някога в Европейския парламент", се посочва в съобщение на групата.

Освен "Национален сбор" и "Фидес" в групата членуват още "Лига" (Италия), Vox (Испания), "Чега" (Португалия), "Действие на недоволните граждани" (Чешка република), Oath and Motorists " (Чешка република), Християндемократическа народна партия (Унгария), Партия на свободата (Австрия), Партия на свободата (Нидерландия), Vlaams Belang (Белгия), Датска народна партия, "Гласът на разума" (Гърция) и "Латвия на първо място".

В изявление Бардела, който не присъстваше на срещата в Брюксел, посочва, че Патриотите "представляват надежда за десетките милиони граждани на европейските нации, които ценят своята идентичност, суверенитет и свобода. Като патриотични сили ние ще работим заедно, за да си върнем институциите и да преориентираме политиките си така, че да служат на нашите нации и народи."