Шампионът от колоездачната Обиколка на Франция Йонас Вингегор отговори на обвиненията на Ремко Евенепул, че му липсва кураж и смелост.

Белгиецът се изказа остро срещу Вингегор след 9-ия етап от "Тур дьо Франс“, в който датчанинът предпочете да не влиза в директна битка с конкурентите си Евенепул и Тадей Погачар.

"Не е липса на топки, по-скоро бих казал интелигентно каране - контрира  Вингегор. - Ако бях тръгнал с двамата на 70 км преди финала и после те ме оставят в последната секция, това означава да загубя състезанието още вчера. Целта ми бе да ги следвам. Имахме за цел да не губим време и успяхме. Може би хората не разбират, но това е техен проблем“.

Вингегор е доволен от първите девет етапа на Обиколката, която започна почти без никаква подготовка след тежкото си падане на Обиколката на баските земи през април, когато счупи ключица, няколко ребра и получи пневмоторакс.

"Чувствам се много добре и става все по-добре. Завърнах се на високо ниво по-скоро, отколкото очаквах", смята Вингегор.

Той обаче призна, че формата му вероятна е по-слаба от миналата година.

"Досега имаше само един планински етап. Надявам се да мога да прогресирам още, но не знам как тялото ми ще реагира в третата седмица, това е напълно неизвестно -  каза шампионът. - На Галибие имаше насрещен вятър и Погачар спринтира само на върха, както направи и миналата година. Инцидентът промени начина, по който виждам нещата. Винаги съм имал амбиция, но знам, че животът продължава, независимо дали печеля или губя. Сега усещам по-малко напрежение. Доволен съм, че съм тук и съм жив".