Двата полуфинала и финалът на европейското първенство в Германия ще се играят със специална нова топка. Двете полуфинални срещи между Испания - Франция (9 юли) и Нидерландия - Англия (10 юли), както и решителният мач на 14 юли, ще се проведат с топка, която има нов дизайна. Основното бяло по топката на германския спортен гигант Adidas ще бъде замененено със сребърно, което символизира трофея на надпреварата. От компанията съобщават, че въпросният цвят е специално разработен и тестван със спортисти, за да се гарантира, че се откроява на терена, без да отразява светлината обратно от повърхността.

За първи път в историята на европейски финали топката, използвана на полуфиналите и финала, ще включва технологията Connected Ball, която предоставя прецизни данни за топката на длъжностните лица в реално време. Данните за позицията на играча и изкуственият интелект допринасят за полуавтоматизираната технология на УЕФА за засади.

Технологията също така предлага точно измерване на данните по време на игра, включително скоростта на топката, въртенето и разстоянието, което топката е изминала, преди да удари мрежата.