Нидерландия се класира за полуфиналите на Европейското първенство по футбол в Германия.

"Лалетата“ отстраниха на четвъртфиналите Турция с 2:1, след като до 70-ата минута изоставаха с 0:1.

Двата тима изиграха равностойно първо полувреме в Берлин, като Нидерландия имаше минимално превъзходство в притежанието на топката, но по-добрите голови положения бяха за Турция.

Отборът на Нидерландия започна по-активно, но постепенно играчите на Винченцо Монтела укротиха съперника и поеха контрола върху мача.

В 35-ата минута, след изпълнение на ъглов удар за Турция, топката бе изчистена от Ван Дайк. Кълбото попадна у Арда Гюлер, който го прати пред вратата на Нидерландия. Там стражът на "лалетата“ Барт Вербруген увисна и Самет Акайдън с глава засече във вратата му за 1:0 за Турция.

Тимът на Турция продължи с по-активната игра и в началото на втората част, като в 56-ата минута Арда Гюлер удари греда от свободен удар.

В 65-ата минута нов пропуск за Турция направи Кенан Йълдъз, като вратарят на Нидерландия Вербруген показа класа и спаси.

Това сериозно стресна играчите на селекционера Роналд Куман, които веднага вдигнаха оборотите.

В 70-ата минута Мерт Гюнок блокира опасен удар на Ваут Вегхорст.

Секунди по-късно топката се озова във вратата на Турция за 1:1. Мемфис Депай задължи със страхотно подаване Стефан де Фрай, който бе точен.

Шест минути по-късно Нидерландия вече бе напред в резултата.

Дензъл Дънфрис намери Коди Гакпо, изпреварен от Мерт Мюлдюр, който в опит да изчисти топката, си вкара автогол за 2:1 за Нидерландия.

До края на мача тимът на Турция опита да се върна в двубоя, но така и не успях да го стори, въпреки няколкото страхотни възможности, които играчите на Винченцо Монтела имаха за това.

Най-добрият шанс за тима бе в 89-ата минута, когато Дженк Тосун стреля край вратата. Минута по-късно пропуск направи и Керем Актюроглу.

В добавеното време пропуск направи и Хакан Чалханоглу, като страхотно спасяване направи Вербруген.

Нидерландия успя да стигне до полуфиналите на Европейско първенство за първи път от 2004 година.

За място на финала хората на Роналд Куман ще спорят с Англия.