Испанският пилот Хорхе Мартин от тима на Prima Pramac Racing спечели спринтовото състезание за Гран при на Германия в клас MotoGP, девети кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Лидерът в генералното класиране при пилотите бе най-бърз и в квалификацията, записвайки рекордна обиколка на пистата "Заксенринг" - 1:19.423 минути.

27-годишният Мартин финишира начело в спринта за 20:18.904 минути.

Той изпревари португалеца Мигел Оливейра от Trackhouse Racing с 0.676 секунди. "Топ 3“ на състезанието допълни шампионът от последните две години Франческо Баная от Италия и отбора на Ducati Lenovo Team, останал на 1.311 секунди от победителя.

Шесткратният световен шампион Марк Маркес от Испания, от тима на Gresini Racing MotoGP, който счупи левия си показалец и натърти гръдния си кош при катастрофа в петък, завърши на шеста позиция, на 6.281 секунди от Мартин.

С победата в спринтовото състезание Хорхе Мартин увеличи преднината си в генералното класиране и води с 15 точки пред Франческо Баная. Испанецът има 212, а италианецът - 197 точки. Маркес заема третата позиция със 146 точки.

Основната надпревара за Гран при на Германия по мотоциклетизъм предстои в неделя на "Заксенринг", а десетият кръг от световния шампионат ще се проведе в началото на август във Великобритания.