Белгиецът Ремко Евенпул от тима на "Соудал Куик-Степ“ защити по категоричен начин името си на експерт в бягането по часовник, спечелвайки седмият етап от колоездачната Обиколка на Франция – 25,3 километра индивидуален часовник между Нют-Сен-Жорж и Жеври-Шамбертен.

Световният шампион в бягането по часовник грабната етапната победа с време от 28:52 секунди. Втори, на 12 секунди след него остана носителя на "жълтата фланелка" Тадей Погачар от Словения и състава на Обединените арабски емирства.

24-годишният Евенепул запази втората си позиция в генералното класиране, като съкрати изоставането си от лидера Погачар на 33 секунди.

Освен това той стана и най-младият представител на своята страна с етапни победи в обиколките на Франция, Италия и Испания.

Погачар успя да спечели време спрямо двамата си основни конкуренти в планинските изкачвания Йонас Вингегор от "Висма-Лийз а байк“ и Примож Роглич от "Ред Бул Бора-Хансгрое“.

Словенецът Роглич финишира трети на 34 секунди от Евенепул, докато шампионът от последните две издания на Обиколката на Франция Вингегор от Дания остана четвърти на 37 секунди.

В генералното класиране преднината на Погачар пред третия Вингегор вече е 1:15 минути, докато авансът му пред Роглич набъбна на 1:36 минути.

На 6 юли (събота) е осмият етап. Той е равнинен и с дължина от 183,4 километра от Семюр-ен-Окса до Коломбей-льо-дe-Еглисе.