Португалия или Франция. Кристиано Роналдо срещу Килиан Мбапе. Опитът ще се изправи срещу младостта, а миналото и настоящето ще се преплетат с бъдещето. Двете звезди на европейския и световен футбол, ще са лицата на втория 1/4-финал от Евро 2024 в Германия тази вечер. На стадион "Volksparkstadion" в Хамбург Майкъл Оливър ще даде първия съдийски сигнал от 22:00 часа.

Срещата между португалеца и французина ще е интересна и от друга гледна точка. CR7 стана най-резултатният голмайстор в историята на Реал Мадрид между 2009 и 2018-а, а Мбапе подписа 5-годишен договор с настоящия шампион на Испания и Европа. Капитанът на "петлите" е страстен почитател на столичния гранд и самия Роналдо. Те премериха сили и преди 3 лета на Евро 2020. Тогава в груповата фаза двубоят завърши 2:2, а Кристиано вкара два пъти от наказателен удар.

Сега европейските първенци от преди 8 лета имат отново трънлив път като във Франция през 2016-а. След успеха с 2:1 над Чехия и 3:0 срещу Турция в групата, Португалия загуби с 0:2 от Грузия, а впоследствие се нуждаеше от дузпи, за да отстрани Словения. В продълженията стражът Ян Облак спаси наказателен удар от 5-кратния носител на "Златната топка", но при дузпите Роналдо първи пое отговорност и не сбърка от бялата точка за крайното 3:0 от 11-те метрови изстрели.

Възпитаниците на Дидие Дешан бяха крайно неубедителни в груповата фаза. Автогол им дари победата с 1:0 срещу Австрия в първия мач, последва нулево реми с Нидерландия, а с Полша Мбапе и Левандовски се разписаха от наказателен удар за крайното 1:1. На 1/8-финалите автогол от Ян Вертонген в 85-та минута прати "петлите" към следващата фаза.

В прякото съперничество Франция води с 19:6 успеха, а равенствата са 3. Головата разлика е 52:31 за световните вицешампиони от Катар. Последната победа на "мореплавателите" е от финала на Евро 2016 насред Париж след продължения с 1:0.