Испания - Германия слагат началото на 1/4-финалите от Евро 2024. Двубоят от 19:00 часа ще е на стадион "Щутгарт Арена" в Щутгарт.

Иберийците са единственият отбор на еврошампионата, който е само с победи: 3:0 срещу Хърватия, 1:0 над Италия и 1:0 с Албания в група "В". На 1/8-финалите бяха спрени грузинците след 4:1. Възпитаниците на Луис де ла Фуенте станаха първият състав в историята на първенствата само с успехи и без допуснат гол в групова фаза. Те преследват рекордна четвърта европейска титла, за да излязат еднолично на първото място, което в момента делят с германците.

Maншафта е окрилен от мотора в полузащитата си Тони Кроос, който играе последните дни от професионалната си кариера. Халфът ще се откаже след Евро 2024 и съотборниците му желаят да го изпратят по идеалния начин - със златните медали. Бундестима започна с 5:1 в група "А" над Шотландия, продължи с 2:0 срещу Унгария и 1:1 с Швейцария. Именно срещу "кръстоносците" бе най-големият тест на домакините, които стигнаха до равенството във втората минута от добавеното време на втората част чрез Никлас Фюлкруг. На 1/8-финалите бяха преодоляни датчаните с крайното 2:0. Там мачът бе спрян през първото полувреме за около 15 минути поради обилна градушка и гръмотевична буря в Дортмунд.

Испания и Германия имат много история зад гърба си в прякото съперничество. Ла Фурия е с 8 успеха, равенствата са 9, колкото са и победите на германците. Головата разлика е 32:31 за испанците. Двете селекции имат култови мачове в последните години. Финалът на Евро 2008 (1:0) бе решен след гол на Фернандо Торес срещу Йенс Леман. През ноември 2020-а в Лигата на нациите южняците надделяха с 6:0 в Севиля чрез хеттрик от Феран Торес. Последната схватка датира от Мондиал 2022 в Катар. В група "Е" тогава те не излъчиха победил и си размениха по едно попадение, което впоследствие лиши Германия от продължаване към 1/8-финалите.

Днешният победител ще играе на полуфиналите с Португалия или Франция на 9-и юли от 22:00 часа.