Световният рали шампионат (WRC) ще бъде с разширен календар от 14 състезания през следващата година, пише Motorsport.com. Новите кръгове ще са в Парагвай и Саудитска Арабия, които ще се присъединят към вече подписалите договори за 2025-а Чили, Кения и Япония.

Новият календар ще бъде гласуван от ФИА по-късно през месеца.

"Календарът на практика е готов и ще бъде с 14 състезания. Казахме, че ще го представим на Съвета на Международната федерация по автомобилизъм (FIA) до края на юни. Не сме далеч от това", съобщи директорът на състезанията към WRC Саймън Ларкин за Motorsport.com. 

Парагвай и Саудитска Арабия ще са два от 3-те изцяло нови кръга, а асфалтовото рали Гран Канария ще изкачи стълбицата от Европейския рали шампионат (ERC) за първи път в историята. Испания се завръща в календара за първи път от 2022.

Очакванията са сезонът да започне по традиция в Монте Карло през януари, а домакин на последното състезание да бъде Саудитска Арабия. Датите ще бъдат потвърдени след гласуването на FIA.

Полша и Хърватия няма да са в календара през следващата година, а Естония ще се завърне на мястото на Латвия, която през този сезон дебютира в WRC. Този кръг ще се завърне в ERC.