Нападателят на Англия Айвън Тони призна, че е бил много ядосан, когато селекционерът Гарет Саутгейт го пусна в игра чак в 94-та минута при победата с 2:1 над Словакия в 1/8-финалите на Евро 2024 миналата неделя. 28-годишният футболист е знаел, че за да остави следа, трябва да запази самообладание. Тони първо предизвика неразбирателство в защитата на Словакия след дългия тъч, което доведе до гола със задна ножица на Джуд Белингам, преди да асистира за победното попадение на Хари Кейн в първото продължение.

"Винаги има голям шанс в последните моменти на мача и чувствам, че присъствието ми на терена, опитвайки се да ангажирам около себе си няколко защитници, ще даде шанс за някой. Така че 3, две, един минута, колкото и да имах, щеше да имам възможност да направя нещо", заяви Тони пред медиите.

Той имаше 22 докосвания на топката за 30 минути на терена, само 6 по-малко от Кейн, който изигра 105 минути.

Нападателят е благодарен на Майкъл Колфийлд, един от водещите спортни психолози в Обединеното кралство, който работи с клуба му Брентфорд за това, че му е помогнал да се справи с гнева си.

"Той винаги говори за контролиране на емоциите. В този момент да, аз бях раздразнен, но имаше още 5 минути да играем. Има 5 минути футбол и ти трябва да изиграеш ролята си. От мен зависеше да реагирам, да променя настроението си и да вляза в мача", допълни нападателят.

В 1/4-финалите Англия ще се изправи срещу Швейцария.

Въпреки че англичаните са загубили три от своите 27 мача срещу Швейцария и нямат поражение в квалификация за Световното първенство от 1981 година, Тони очаква тежко предизвикателство от "кръстоносците", които отстраниха Италия с 2:0 в 1/8-финалите.

"Швейцария е страхотен отбор. Имат качествени играчи и играят добре този турнир", заяви стрелецът.