Григор Димитров тази година участва за 14-и път на "Уимбълдън" при мъжете, но през 2008-а стана победител в надпреварата при юношите.

Именно през същия сезон един срещу друг на финала при мъжете играят легендите Роджър Федерер и Рафаел Надал като испанецът печели с 3:2 сета в определяния от мнозина за най-велик тенис мач в историята на този спорт.

Българинът даде подробности за надпреварата преди 16 години в интервю пред Tennis Channel.

"Спомням си къде бях, какво правих и всичко останало около този мач. В същия ден спечелих титлата при юношите на корт 1. Веднага след това отидох в съблекалнята и трябваше да се подготвя за официалната шампионска вечеря. Планът ми беше да си сложа костюма и да отида на централния корт, където да догледам финала, но разбрах как съм толкова нервен, че не мога да го направя. Наблюдавах само няколко точки на живо, след което се върнах в съблекалнята, където седях абсолютно сам и точно там догледах срещата, след която имах сълзи в очите. Това е един от онези живи спомени, които имам и до днес. Господи, не знам. Просто ставахме свидетели на история и от двете страни. Обичам Рафа, но исках Роджър да спечели заради снимката, която се прави на шампиона при мъжете с победителя при юношите. Всичко това добавяше още и още емоции. Бяха тежки 10 дни за мен и всъщност много малко хора знаят, че не трябваше изобщо да участвам в турнира. Все още бях само хлапе и исках да бъда навсякъде. Спомням си, че излязох на тренировъчните кортове на Уимбълдън, ударих една топка, счупих ракетата си и прекратих заниманието. Така нямах абсолютно никаква подготовка на трева и пристигнах след няколко изиграни фючърс надпревари на клей. След това си спомням как излязох на един от тези кортове за двубоя си от първия кръг и останалото е история. Понякога мога да съм много емоционален и в онзи случай допуснах тази ми страна да вземе връх", заяви Григор Димитров в интервю за Tennis Channel.