Легендите на българския футбол - Христо Стоичков, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Пламен Николов, Илиян Киряков и Георги Василев се включиха в благотворителен търг, който цели набирането на средства за издигането на паметник на покойния Трифон Иванов в родния му Велико Търново.

Събитието се случи вчера на откритата сцена Евро-2024/САЩ-94, която е разположена в подножието на паметника Асеневци.

Футболни фланелки на Стоичков и Балъков бяха продадени на обща стойност 12 000 лева, а футболна топка с автографи на гореспоменатите беше продадена за 2000 лв. Тениската на "Модерния ляв" бе продадена на 7000 лв, докато тази на Балъков за 5000 лв.

Бившите съотборници на легендарния ни защитник разказаха истории за покойния бранител, който е сред основните ни футболисти на Мондиала през 1994 г.

Христо Стоичков сподели, че приятелството им с Трифон Иванов започва още през 80-те години.

"Когато дойде в София, Трифон каза, че идва, за да стане шампион на България. И още на следващата година стана. Беше много сърцат, винаги усмихнат и готов да помогне", заяви Камата.

"Той беше истински мъжкар и брутално добър футболист, железен защитник", добави Бончо Генчев.

"Трифка, ти си не само в нашите сърца. Ти ще останеш завинаги в историята на европейския и на световния футбол. С Трифчо минаха целите ми младежки години. Единственото, което можем да направим сега е да се сещаме за него. Той трябва да остане идол за нашите млади таланти", бяха думите на Балъков.

Дъщерята на Трифон, Марина, също присъства на търга и изказа благодарността си към всички негови приятели и съотборници, чиято подкрепа усеща непрестанно.

Инициаторите на идеята за издигане на паметник Георги Радев и Александър Карачолев обявиха, че за целта са необходими около 40 000 лева. Той ще бъде от бронз, а височината му ще е около 2 метра. Проектът е на варненски скулптор, а фигурата ще бъде отлята в Пазарджик.