Григор Димитров се класира за втори кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис при мъжете - "Уимбълдън" след категоричен успех над сърбина Душан Лайович.

Вече е ясен и следващият опонент на първата ни ракета - това е талант номер 1 на Азия и бивш лидер в световната ранглиста при юношите - Шанг Цюн Шан, по-известен като Джери Шанг, а причината е любимият му анимационен герой - Джери от анимацията "Том и Джери".

Китайският тенисист е на едва 19 години като много бързо влезе в Тура - през последните 2 години той е част от "ТОП 200" на световния тенис.

Играе с лявата ръка, а през този сезон стигна и до "Топ 100" като в момента е 91-и, а на 20-и май бе на рекордната 89-а позиция в класацията.

Висок е 180 см и тежи 73 кг. Отличава се с бързина и ранно взимане на топката.

При юношите Шан оглавяваше дълго ранглистата. Има финал на "US Open" и полуфинал на "Уимбълдън", както и четвъртфинал на "Ролан Гарос".

В момента азиатецът работи с бившия треньор на Григор Димитров - Данте Ботини, а преди това наставник на Шан бе бившия лидер в световната ранглиста - Марсело Риос от Чили.

Любим удар на 91-ия в света е форхендът. В момента той се готви в световноизвестната академия на Ник Болитиери в Бредънтън, Флорида.

Двубоят на Димитров с Шан най-вероятно ще се проведе в утрешния ден, а програмата ще излезе по-късно днес.

Това ще бъде и първа среща между двамата при професионалистите.