На базата на НСА край Несебър бившият национал, а сега треньор, Радослав Великов постигна две победи – над сегашния си възпитаник Георги Вангелов (3:0) и Иван Бадавров (2:1) в категория до 70 кг.

"Имаше адреналин, беше ми интересно, но и се бях подготвил, знаех какво не трябва да правя“, коментира с усмивка Радослав Великов.

При по-тежките до 80 кг шампион е Осман Октай, също бивш национал, сега треньор в клуб "Айтос“. И той взе две победи – над Исмаил Помаков (3:1) и туш над Пресиян Михов.

Състезанието бе за всички възрасти, най-малките бяха момчета и момичета.

Схватките изгледаха славните ни борци Георги Мърков и Александър Томов, както и първия ни световен шампион по плажна борба Николай Станчев (2009).

"Плажната борба е много по-различна от олимпийската и в чужбина отдавна се подготвят целенасочено, имат и отделни отбори в тази нова дисциплина, която е под шапката на Международната федерация – коментира Димитър Чифудов, международен арбитър и внук на Чифудов-старши. - В Азербайджан, например, построиха специална зала, подготвят се целогодишно, в Щатите сключиха договор с университета в Северна Каролина и също тренират 12 месеца в годината. Сериозно внимание отделят още Турция и Румъния, която редовно посреща турнири от Световните серии...“

След две години плажната борба ще направи дебют на Младежките олимпийски игри в Дакар през октомври. Тогава тя ще замени класическия стил, а свободният остава.

Амбицията на световната централа тази нова дисциплина да влезе и в програмата на олимпийските игри.

Срещите са по три минути, двубоят е до отбелязване на 3 точки или туш.

"Може би състезателите от свободната борба са с леко предимство в тази дисциплина, защото при тях има атака в краката, свикнали са – продължава Чифудов. - Но има и специфика. Нямаш право да докосваш пясъка с част от тялото си освен, когато си, както казваме на "четири крака“. Тоест, ако докоснеш с коляно, чело, глава пясъка, губиш точка“.

Преди надпреварата имаше и съдийски семинар, а първите 8 арбитри по плажна борба положиха успешно изпити.

По-късно този месец Румъния ще бъде домакин на Европейско първенство за момчета и момичета, кадети и кадетки, юноши и девойки (18-20), седмица по-късно, отново Тимишоара, ще посрещне и турнир от Световните серии.

Тази година предстои и Световно първенство за кадети и юноши в Екатерини (Гърция) през месец септември.