Напоследък не минава и седмица, без разпореждащите се с международните права за участие на български шахматисти ръководители на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) да сътворят някое безобразие, алармираха от БФШ 2022.

Организацията, която явно счита, че не носи никаква отговорност и не се отчита пред никого, освен пред международните си покровители, обяви поредното си безпринципно решение и от спортна, и от чисто логическа гледна точка!

БСФШ не признава Държавния спортен календар и шампионите на страната,  не признава рейтингите на водещите състезатели и не обявява предварително критерии за избор, като и към момента няма критерии за избор до 14 и 16 години.

От 28 октомври в Бразилия ще се проведат Световните първенства по шахмат за юноши и девойки до 14, 16 и 18 години. Традицията повелява страната ни да бъде представена от най-силните състезатели, защото това дава реален шанс за успех при изключително силната конкуренция.

Продължаването на успехите на родните таланти в миналото задължава!

Какво обаче решават нашите родни деятели от БСФШ? След броени дни в Котел започва масово мероприятие за аматьори с рейтинг под 2400. То се провежда напълно нерегламентирано, без да има за организатор нито редовен клуб, член на лицензираната федерация, нито е част от Държавния спортен календар под каквато и да е форма. Именно това мероприятие са избрали от БСФШ, за да бъде определен представителят на България в най-силната и важна възрастова група – юноши до 18 години.

Тоест, ако даден шахматист до 18 години има рейтинг над 2400, то той не може да представлява България – твърде силен е, според критериите на БСФШ!

Това дискриминационно решение е насочено персонално към ФИДЕ майстор Никола Кънов.

Кънов няма навършени 17 години, а вече е с норма за международен майстор, с призови класирания от редица международни състезания, и със сигурност би защитил честта на България достойно.

През миналата година Никола бе лидер на националния отбор на страната ни за Олимпиадата до 16 години. Неговият календар се планира с месеци напред, което е съвсем естествено и професионално отношение, за да има необходимия прогрес - така правят всички сериозни спортисти. Но…

Кънов от ранна детска възраст е състезател на Шахматен клуб "Елит“, чийто председател доц. Венета Петкова оглавява и лицензираната БФШ 2022. Веднъж вече той бе ощетен от същите лица, изживяващи се през миналата година като Временна комисия, като в качеството си на шампион на България до 20 години не бе допуснат до участие в Световно първенство в Мексико. Вече се превръща в традиция да се погазват правата на този изключително талантлив и всеотдаен млад състезател.

С това свое изключително дискриминационно решение БСФШ за пореден път доказва своя субективизъм и пълна непригодност по всякакви административни въпроси. И същите хора искат пари от държавата, за да сформират национални отбори! Ако го правят по същия шуробаджанашки начин, резултатите ще бъдат потресаващи.

Време е да защитим талантливите млади спортисти от подобни своеволия! Състезатели като Кънов са национално богатство, което трябва да пазим и развиваме!