Снощи в средата на второто полувреме от мача Шотландия - Унгария на Евро 2024 се случи нелеп, но изключително опасен инцидент. Нападателят на "маджарите" Барнабас Варга се сблъска с вратаря на британците Ангъс Гън в опит да отиграе топка при изпълнение на пряк свободен удар, но при приземяването си върху терена падна изкючително лошо. Това наложи влизане на медицински екипи, които изнесоха на носилка играча на Ференцварош.

Впоследствие футболната асоциация на Унгария излезе с кратка информация, че Варга е в съзнание и е откаран в местна болница. Уточни се, че състоянието му е под контрол и самият 29-годишен състезател е стабилен. Селекционерът на отбора Марко Роси сподели, че животът на Варга не е в опасност и той ще претърпи операция заради фрактура на лицето си, която ще го извади от игра до края на Европейското първенство. При един от кадрите се вижда, че стражът на "гайдарите" Гън неволно е ударил с лакет в главата нападателя на символичните гости.

Унгария спечели двубоя с 1:0 след попадение от Кевин Чобот в 10-ата минута от минималното добавено време и чака края на груповата фаза, за да разбере дали ще продължи напред. 4 от 6-те най-добри трети състава в групите ще се класират за 1/8-финалите. Първи пред унгарците приключиха германците, а след тях - швейцарците.

Случката с Барнабас Варга напомни на това, което стана с Кристиан Ериксен преди 3 лета. Тогава на Евро 2020 датчанинът получи инфаркт на терена срещу Финландия на стадион "Паркен" и впоследствие се наложи да му бъде поставен кардиовертерен дефибрилатор на сърцето, който следи за ритъма и пулса. След това полузащитникът трябваше да разтрогне с Интер, защото правилата в Италия не позволяват на футболисти да играят с устойства на сърцето си, а той продължи кариерата си в Брентфорд и месеци по-късно в Манчестър Юнайтед. Сега Ериксен отново е на Европейско първенство и дори вкара гол при равенството 1:1 със Словения в група "С" преди 8 дни.