Григор Димитров загуби донякъде изненадващо във вчерашния ден от американския талант Себастиан Корда с 4:6, 6:3, 5:7 в среща от осминафиналите на тенис турнира от сериите "АТП 500", който се провежда на трева в "Куинс Клъб" в Лондон, Великобритания.

Преглед на статистиката от двубоя показва, че 23-годишният американец е направил едва 9 непредизвикани грешки, което във формат от 3 сета е средно по 3 на дадена част. Това е почти безгрешна игра.

За сравнение Димитров е записал 17 непредизвикани грешки или почти два пъти повече от опонента си.

По отношение на уинърите и там превес има синът на легендата Петър Корда - 28 срещу 25 за първата ни ракета.

С оглед на двубоя се видя, че Корда определено стои по-добре на трева в момента, което се дължи и на това, че той вече записа няколко мача на тази настилка, класирайки се за финал в първия за годината турнир на трева - този в Хертогенбош, Нидерландия.

Двойните грешки, които отсъстваха от играта на Григор в последната година, се завърнаха с пълна сила като срещу Корда родната звезда регистрира 5. Част от тях бяха в много важни моменти.

Димитров е втори в света от старта на сезона по отношение на процент спечелени точки при вкаран първи сервис с около 79% преди турнира в Лондон, но в мача с Корда този процент падна, макар и с малко, до спечелени 77% срещу цели 83% спечелени при първи сервис за американеца.

Дали има поводи за притеснение преди най-важния може би турнир за Григор този сезон - Откритото първенство на Великобритания по тенис при мъжете - "Уимбълдън", всеки може сам да прецени.

Факт е, че Димитров ще влезе в надпреварата на "Свещената трева", която спечели като юноша и игра полуфинал при мъжете през 2014-а година, без голям брой срещи на тази настилка, стига да не получи покана за участие на някой от двата "АТП 250", предхождащи "Уимбълдън" - турнирите в Иистбърн и Майорка. Другият вариант е демонстративни турнири, в които българинът често се пуска, за да загрее за "Уимбълдън", в който този сезон е сред големите фаворити за спечелване на титлата според букмейкърите.

Вижте най-доброто от вчерашния двубой на Димитров и Корда в прикачения към статията видео файл.