Капитанът на женския национален отбор по баскетбол на България Борислава Христова ще продължи кариерата си в елитния испански тим Жирона, съобщи БНТ.

Крилото бе звездата на румънския Сепси през последните два сезона, като бе с основна роля за спечелените от тима бронзови медали в шампионата на Румъния през миналия сезон.

182-сантиметровата Христова, която получи и капитанската лента в Сепси,  приключи сезона със средни показатели от 16.8 точки, 4.3 борби и 1.8 асистенции за 16 мача във всички фази от Евролигата. В шампионата на Румъния записа по 17.1 точки, 5.2 овладени по двата ринга топки и 3.9 завършващи подавания за 22 срещи.

27-годишната състезателка завърши на четвъртото място при реализаторите в редовния сезон на най-комерсиалната клубна надпревара на Стария континент. На сметката си със Сепси има още титла и Купа на Румъния.

Във състезателната си кариера Борислава Христова е преминала и през Черно море Одесос и Нефтохимик 2010. С тима от Бургас завоюва два сребърни медала в родния шампионат и една Купа на България.

Играла е и за турския Истанбулски университет и полския Гожов Виеколопски. Има един бронзов медал в полския елит.

Христова е възпитаничка на Вашингтон Стейт, където игра от 2015 до 2020 година. Българката се превърна в най-добрия реализатор за всички времена на учебното заведение с общо 2 269 точки.