Испанските и френските фермери са блокирали в понеделник пътища по границата през Пиренеите преди изборите за Европейски парламент в знак на протест срещу нелоялната според тях конкуренция от страни извън Европейския съюз, предава Reuters.

По-рано тази година фермерите блокираха пътища в продължение на седмици в страни от ЕС, заявявайки, че се сблъскват с нарастващи разходи и данъци, бюрокрация, прекомерни екологични разпоредби и нелоялна конкуренция от страна на вноса на евтини храни.

Предвид предстоящите избори за Европейски парламент на 6-9 юни, френски и испански фермери използваха десетки трактори, за да блокират двете страни на границата по магистрала AP-8 в Страната на баските и магистрала AP-7 в Каталуния.

"Тъй като предстоят избори за Европейски парламент, нека видим дали нашите политици ще се отнесат сериозно към сектора и ще се вслушат в исканията ни", е заявил пред британската агенция 54-годишният испански фермер Хосеп Юскафрасе.

Седмици на фермерски протести принудиха ЕС през май да удължи с шест месеца срока на отпускане на субсидиите в подкрепа на селскостопанския сектор на 27-те държави от блока.

ЕС също така отслаби част от водещите си екологични политики "Зелената сделка", като премахна целта за намаляване на емисиите от селското стопанство от пътната си карта за климата до 2040 г.