Бившият пилот от Формула 1 Себастиан Фетел организира няколко дейности в чест на покойния Айртон Сена по време на Гран При на Емилия Романя в Имола. Надпреварата е този уикенд.

4-кратният световен шампион покани настоящите пилоти от стартовата решетка на пистата "Енцо и Дино Ферари", където легендарният бразилец претърпя фатална катастрофа преди 30 години на първи май. Състезателите ще се срещнат на старт-финалната права за минута мълчание, като ще спрат близо до паметника на Сена на ъгъла Тамбурело, където той катастрофира.

Преди състезанието в неделя Фетел ще кара Макларън MP4/8 на пистата. Моделът бе управляван от Сена през 1993 година, последният му сезон с Макларън преди преминаването в Уилямс.

Под мотото "Завинаги Сена" Фетел също изработи тениски в памет на 3-кратния световен шампион от Бразилия. Печалбите ще бъдат дарени за благотворителност, а половината от тях ще отидат във фондацията на Айртон Сена.

"Бях само на 7 години, когато се случи този инцидент. Баща ми ми каза какъв велик пилот е Айртон Сена. Той беше голям фен на Айртон и ми подари малка кола играчка Сена. Той беше не само един от най-добрите пилоти за всички времена, но също така показа състрадание и подкрепа към разрешаването на многобройните социални проблеми в родината му", добави 36-годишният Фетел.