Джанлоренцо Бленджини дебютира със загуба начело на мъжкия национален отбор на България. Неофициалният дебют на именитият италиански специалист бе в контрола срещу Естония. Двубоят се игра в столичната зала "Христо Ботев" пред публика, а проверката е част от подготовката на "трикольорите" за Лигата на нациите (VNL). "Трикольорите" на два пъти повеждаха в мача, а Естония изравняваше, за да се стигне до тайбрек, в който отстъпихме - 2:3 (25-22, 19-25, 25-18, 28-30) гейма.

Сериозен зрителски интерес беляза първия мач, воден от италианския специалист. Той заложи на стартов състав: разпределител Симеон Николов, посрещачи Георги Татаров и Денис Карягин, централни блокировачи Илия Петков и Алекс Грозданов, диагонал Димитър Димитров и либеро Мартин Божилов. Бленджини не направи много експерименти в хода на мача, като в отделни моменти пусна в игра Аспарух Аспарухов, Владимир Гърков и Дамян Колев.

Двубоят предложи равностойни първи минути, а Естония дори излезе напред в резултата (12-15). Селекционерът на България побърза да даде насоки на избраниците си и обратът не закъсня (20-18). Стигнахме до геймбол, като пропуснахме два пъти да го реализираме. Бленджини взе прекъсване, а след него естонците сбъркаха на сервис и частта приключи 25:22.

Естония взе предимство с началото на втория гейм и съумя да го задържи. На моменти разликата нарасна на 6 точки. Бленджини потърси варианти с пускане на Аспарухов и Гърков в игра, но пасива се запази, а съперникът изравни в геймовете след 19:25.

Аспарухов остана на терена с началото на третата част, а Колев отново замени за кратко Божилов на позицията либеро. Ас на Димитров и точка на Аспарухов изведоха България със 7:2 напред, а това накара естонците да вземат прекъсване. Кратката пауза и наставленията на треньорския щаб на гостите даде резултат и те стопиха пасива. Бленджини поиска повече концентрация от българските национали в защита. "Лъвовете" поддържаха аванс от 2-3 точки. С мощна игра на сервис видимо играта ни се подобри и дръпнахме с 5 точки (21:16). Убийствен ас на Аспарухов доведе до геймбол, който бе реализиран още в следващата атака.

Оспорвана битка с игра точка за точка наблюдавахме в четвъртия гейм, който предложи много емоции до края. До средата на частта равенството се запази, но след това Естония поведе с 19:16. Много силна игра на Димитър Димитров даде импулс на българите и се стигна до равенство. Блокадата на съперник буквално не можеше да спре родния диагонал и се стигна до 24:24. Борис Начев влезе в игра. Играта вървеше точка за точка, като и двата тима сбъркаха на сервис. Тимът ни поведе след блок на Симеон Николов (27:26). Срещата можеше да приключи но естонската блокада спря мощен удар на Димитров. Отново той бе безгрешен в следващото разиграване и даде нова преднина за нас. Грешка на сервис на Николов и пак реми. Тук дойде и обратът за гостуващия тим. Аспарухов сгреши на атака и Естония поведе с 28:27, а в следващата атака негов удар бе блокиран от Естония за 28:30.

Тайбрекът започна кошмарно за нас - 0:3. Бленджини се ядоса и взе прекъсване. След него разликата първоначално се запази. Карягин даде известно спокойствие в играта ни и успяхме да стопим до 1 точка (6:7), а на терена се появи и Самуил Вълчинов. Стигнахме до равенство 8:8, а естонският щаб взе прекъсване. То им повлия добре и отново поведоха с 2 т. С блок на Вълчинов изравнихме при 11:11. Последваха грешки на начален удар и от двете страни. Българските волейболисти не успяха да оползотворят възможностите пред себе си, а Естония показа по-добра концентрация и затвори мача след 15:13 в тайбрека.

В сряда, 15 май, двата отбора ще изиграят още една контрола, но тя ще бъде при закрита врата.