"Златната топка" на Диего Марадона, връчена му за най-добър футболист на Световното първенство през 1986 година, ще бъде продадена на търг във Франция през юни, съобщи аукционна къща Aguttes. Това е първата "Златна топка", която ще бъде продадена на търг, а стойността ѝ все още не е определена. От аукционната къща очакват да се генерират милиони на 6 юни.

Марадона, който почина през 2020 година, спечели наградата, след като изведе Аржентина до триумф на Мондиала в Мексико, отбелязвайки 5 гола на първенството, на което играе във всички срещи без смяна.

След представянето си срещу Англия с двата си гола, легендарният аржентинец отбеляза още два срещу Белгия на полуфиналите, а във финала Аржентина печели с 3:2 срещу Западна Германия.

Наградата на Марадона от Мондиал 1986 бе изчезнала преди да се появи сред няколко трофеи в аукционна къща. Наскоро тя бе поверена на Aguttes, която проведе разследвана за произхода на отличието и успя да удостовери, че това е точно призът, връчен на покойния футболист.