Роджър Федерер и Рафаел Надал издигнаха тениса до невиждани висини в последните 20 години. Съперничеството им приключи през 2022-а, когато Маестрото от Базел приключи кариерата си на "Лейвър Къп" в Лондон. Тогава двамата изиграха мач на двойки, като си партнираха в един отбор, представлявайки Европа срещу състава на Света.

В златните им години, в разгара на съперничеството между двамата се проведе един необичаен и неповторим двубой. На днешния ден през 2007-а година на остров Майорка, където живее испанецът, се проведе Битката на настилките. Половината корт бе тревен заради Федерер, който нямаше равен на нея. Другата половина на игрището бе съставено от клей, на който Надал доминира с 91 % успеваемост от началото на професионалната си кариера до момента.

В събитието тогава бяха вложени 1.63 милиона долара. По това време Надал бе в серия от 72 срещи без поражение на клей. В същото време Федерер нямаше загуба в 48 последователни мача на трева.

На всеки два гейма в единствения по рода си двубой швейцарецът и местният любимец си разменяха полетата и сменяха маратонките. Срещата бе спечелена от Рафаел Надал със 7:5, 4:6, 7:6(10).

Оттогава насетне, благодарение на двамата бяха привлечени множество рекламодатели, запази се елитният статут на "Мастърс"-а в Монте Карло, увеличиха се наградните фондове в турнирите, създаде се "Лейвър Къп", Надал откри школа в Майорка, Федерер - собствена фондация, а самият тенис стана много по-популярен и разпознаваем на всички континенти.