Някои служители на ХАМАС сигнализират, че войнстващата групировка може да се откаже от въоръжената борба срещу Израел, ако палестинците получат независима държава в териториите, завзети от Израел през войната от 1967 г., пише CNN.

Тези съобщения предполагат смекчаване на позицията на ХАМАС, тъй като нейната съдба е застрашена "от израелското опустошаване на Ивицата Газа", която ХАМАС управляваше преди войната. Палестинската войнствена групировка отдавна призовава еврейската държава да бъде унищожена.

Басем Наим, член на политическото крило на ХАМАС, базиран в Истанбул, е заявил пред CNN в четвъртък, че групировката би се съгласила да се разоръжи, ако бъде създадена независима палестинска държава.

"Ако бъде създадена независима държава със столица в Йерусалим, при запазване на правото на завръщане на бежанците, "Ал Касам" би могла да бъде интегрирана в (бъдещата) национална армия“, заявява той, визирайки въоръженото крило на групировката.

ХАМАС традиционно отхвърля решението за две държави, което предвижда създаването на палестинска държава заедно с Израел, и вместо това се застъпва за създаването на палестинска държава в цяла историческа Палестина, която днес включва Израел, окупирания Западен бряг, окупирания Източен Йерусалим и Газа.