Десетки хиляди  протестираха срещу правителството на Виктор Орбан в центъра на Будапеща в събота (6 април), съобщи унгарската Telex.

Площад "Кошут" в Будапеща и околните улици са препълнени с хора по време на антиправителствения протест, организиран от бившия вътрешен лидер на "Фидес" Петер Мадяр. Мадяр  заявява пред събралите се негови привърженици: "Няма да бъдем ничии подчинени в собствената си страна" и добави, че скоро ще обяви партията си, като планира да участва в изборите за ЕП през юни".

Мадяр стана общоизвестен през февруари, когато изказа подстрекателски коментари за вътрешната работа на правителството. Той обвини Антал Роган, министъра, който ръководи кабинета на Орбан, че управлява "централизирана пропагандна машина".

Той публикува и запис на разговор с бившата си съпруга Юдит Варга, бивш министър на правосъдието, в който се разказва подробно за опит на висш съветник на началника на кабинета на Орбан да се намеси в дело за подкуп. Прокурорите вече разследват тези изявления.

Разследването идва в политически чувствителен момент за Орбан преди изборите за Европейски парламент през юни и следва скандала за сексуални посегателства, който свали двама от ключовите му политически съюзници - предишният президент Каталин Новак и Варга - през февруари.

Според данни на социологическата агенция Median, публикувани от новинарския седмичник HVG в средата на март, 68% от избирателите са чували за навлизането на Мадяр в политическия живот, а 13% от тях са заявили, че вероятно ще подкрепят неговата партия.