Топ състезателките в индивидуалното Боряна Калейн и Стилияна Николова, и ансамбъл жени ще представят България на Световната купа по художествена гимнастика в София. Това стана ясно от поименните заявки за надпреварата в столицата, която трябва да се проведе в "Арена София" от 12 до 14 април.

55 индивидуални състезателки от 42 страни и 13 ансамбъла ще спорят за отличията в София.

За Италия в индивидуалното на килима ще участват София Рафаели и Милена Балдасари. Израел ще бъде представена от Дария Атаманов и Даниела Муниц, а за Украйна в борбата за медалите ще видим Виктория Оноприенко и Таисия Онофричук. Бронзовата медалистка от Токио 2020 Алина Харнаско също ще спори за отличия при индивидуалистките.

През юли 2023 година  Изпълнителният комитет на ФИГ позволи на спортистите от Русия и Беларус да се състезават с неутрален статут от 1 януари 2024 г.

При ансамблите България е в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева.

Очаква се в София да пристигнат и силните отбори на Израел, Италия, Япония, Бразилия, Украйна и други.

Световната купа в София ще бъде дебютно състезание за Боряна Калейн за сезона. Стилияна Николова вече взе участие на Гран При Марбея, където завоюва три златни отличия.

Този уикенд възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева ще стартират на първата Световна купа за сезона в Атина, Гърция.