Германският канцлер Олаф Шолц призова Израел да позволи достъп на хуманитарна помощ до Газа в по-голям мащаб преди двудневното пътуване до Близкия изток, пише The Times of Israel.

Шолц пътува до йорданското пристанище Акаба в Червено море, за да се срещне в неделя (17 март) с краля на Йордания Абдула, преди да отлети за Израел, за да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху.

"Необходимо е сега помощта да достигне до Газа в по-голям мащаб. Това ще бъде тема, за която и аз трябва да говоря“, е коментирал Шолц пред журналисти преди пътуването си.

Въздушната и наземна кампания на Израел в Ивицата Газа, започната в отговор на терористичната атака на ХАМАС от 7 октомври, разсели по-голямата част от населението и остави хората в остра нужда от храна и други основни неща.

Германските военновъздушни сили съобщиха, че са пуснали палети с четири тона хуманитарна помощ по въздух в анклава в събота, на фона на международен натиск за увеличаване на количеството хуманитарна помощ, влизаща в Газа.

"Всеки пакет има значение. Но десантирането е само капка в морето", пише германското външното министерство в социалната платформа X.

Израел заяви, че Рафа, където са разположени четири батальона на ХАМАС, остава последната голяма крепост на ХАМАС в Ивицата, след като Израелските отбранителни сили оперираха в северната и централната част на палестинския анклав. Бенямин Нетаняху заяви още, че офанзива там е необходима за постигане на целите на войната и въпросът не "ако", а "кога" ще се случи офанзивата.

Планът предизвика силен международен отзвук, включително от САЩ и Египет, поради факта, че Рафа сега е домакин на над милион разселени палестинци от други места в Газа. Израел заяви, че прави планове за евакуация и защита на цивилни като част от офанзивните си планове.