Ключовият култов обект джамията "Ал-Акса", която се намира на Храмовия хълм в Йерусалим и преди войната е място на сблъсъци, сега притесненията за ескалация на конфликта нарастват, пише The Guardian.

Мирният достъп за мюсюлманите може да изпрати послание за "спокойствие", но сега израелци и палестинци се подготвят за напрегната и потенциално изпълнена с насилие седмица, без признаци за вероятно прекратяване на огъня в Газа и призиви от страна на ХАМАС за протестни шествия из целия ислямски свят, за да отбележат началото на месец Рамадан.

По-рано този месец спирането на военните действия преди свещения за мюсюлманите месец изглеждаше възможно, но надеждите намаляха, след като непреките преговори в Кайро приключиха без напредък.

В петък (8 март) президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че сделката между ХАМАС и Израел сега "изглежда трудна" и на въпроса дали се тревожи от насилието в Йерусалим, заяви: "Със сигурност".

Всяка година Рамадан осветява контрола на Израел върху издигнатия комплекс в Стария град на Йерусалим, известен като Ал-Харам Ал-Шариф за мюсюлманите и Храмовия хълм за евреите, докато стотици хиляди мюсюлмански богомолци се опитват да стигнат до джамията "Ал-Акса" за специални молитви, изпълнявани само по време на Рамадан. Джамията е третото най-свещено място в исляма след Мека и Медина. Почти до джамията "Ал-Акса" е "Стената на плача", най-свещеното място за молитви за евреите.

Полицейските нападения на джамията през 2022 г. и 2023 г. бяха цитирани от ХАМАС като причина за атаката от 7 октомври, която тя нарече  "Бурята Ал-Акса". Войнстващата ислямистка организация се стреми да мобилизира палестинци и мюсюлмани по света по въпроса за достъпа по време на Рамадан.

Във видео изявление, публикувано в канал Telegram в петък, Абу Обейда, говорител на военното крило на ХАМАС, нарече Рамадан "месеца на победата, месеца на джихада" и заяви, че групата защитава честта на мюсюлманите по света в Газа.

"Призоваваме нашите хора да тръгнат към Йерусалим... да се молят в джамията... и да спрат окупацията, която постига целите си за контролиране и разделяне. Джамията "Ал-Акса" ни принадлежи".

По-рано този месец Исмаил Хания, политическият лидер на ХАМАС в изгнание в Катар, призова ислямистките групи в Близкия изток, много от които подкрепяни от Иран, да засилят атаките срещу Израел по време на месец Рамадан, призовавайки за "широко и международно движение за прекъсване на обсадата на джамия "Ал-Акса".

Войната в Газа е предизвикана от бруталната атака на ХАМАС срещу Южен Израел през октомври, при която бяха убити около 1200 души, предимно цивилни. Бойци на ХАМАС също взеха 250 заложници, около половината от които бяха освободени по време на примирието през ноември.

След това Израел започна офанзива в Газа, която според здравното министерство на територията, управлявана от ХАМАС, е убила най-малко 30 878 души, предимно жени и деца, и е превърнала голяма част от територията в руини.

Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви на военни кадети, че Израел ще продължи със заплаха от наземна офанзива срещу Рафа, последното място на относителна безопасност в Газа, вероятно по време на Рамадан. Дори верни съюзници на Израел предупредиха, че подобна атака ще доведе до хуманитарна катастрофа в Газа и може да послужи като спусък за ескалация на насилието.

Рафа е най-южният град в Газа и е претъпкан с около милион разселени хора. Това е и входната точка за така отчаяно необходимата помощ и логистичен център за хуманитарните агенции. Израел твърди, че повечето от лидерите на ХАМАС и останалите военни сили са там, така че тяхната офанзива не може да приключи, докато не се справят и с тях.

В събота (9 март) Байдън заяви, че потенциалното нахлуване в Рафа е "червена линия" за него, но добави, че никога няма да "изостави Израел".

В знак за все по-обтегнатите отношения между президента на САЩ и неговия израелски колега, Байдън заяви в интервю за MSNBC, че вярва, че Нетаняху "наранява Израел повече, отколкото помага на Израел" в подхода си към войната, добавяйки: "Той трябва да обърне повече внимание към загубените невинни животи в резултат на предприетите действия."

Хю Ловат от Европейския съвет за външни отношения смята, че настъпването на Рамадан ще има последици за целия регион: "Има възможност ХАМАС да мобилизира палестинците в Израел и на Западния бряг около възприятието, че джамията е под заплаха … Насилието на свещената еспланада може лесно да предизвика насилие другаде, на Западния бряг или дори отвъд границата на Израел, като например в Ливан.“

Най-вероятната незабавна искра за протести и вероятно насилие ще бъде налагането на строги ограничения върху молитвите в Ал-Харам Ал-Шариф, допълват наблюдатели. Но също така гледката на тълпи от мюсюлмани, които се молят безпрепятствено, ще помогне за облекчаване на напрежението след месеци на конфликт.

Палестинците на Западния бряг са неофициално уведомени, че мъжете над 60 години, жените и децата ще бъдат допускани през контролно-пропускателни пунктове, за да стигнат до светите места по време на Рамадан. От 7 октомври насам малцина от 3-те милиона палестинци, живеещи на Западния бряг, бяха допуснати в Израел.

Няма да бъдат налагани ограничения за израелските араби и жителите на Източен Йерусалим, съобщават израелски официални лица.