С тържествен молебен в катедралния храм "Света Богородица" в Пловдив, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай започнаха честванията по повод Националния празник на Република България и Освобождението от Османско владичество.

В църквата присъстват официални лица, сред които кметът Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, почетният консул на Русия - Георги Гергов, народни представители, заместник-кметове и кметове на райони, общински съветници, граждани.

Пловдивският митрополит цитира думите Исусови, влизайки в Божия храм:

Възхваляваме те, благодарим ти, смирено изказваме почит, нека всички получават твоето благодеяние - град Пловдив, пловдивската епархия и Отечеството ни, дай ни Боже мир и благоденствие.

Днес е денят, в който българският народ празнува своята свобода. В Освобождението на България от турско робство - ще познаете истината и истината ще ви направи свободни", тържествено възпя Митрополит Николай и допълни:

"Светлината в мракът свети, мракът на робството не можа да угаси пламъка на вярата, не можа да заглуши родната българска реч. Вярата победи робството и помогна на героите на Освобождението. Героите на свободата бяха вярващи хора, вярващи християни. В свещен дълг на вярност почитаме всички, положили душата си за вярата, всички български, руски, украински, финландски, украински воини, дали живота си за Отечеството ни и за благочестивия православен български народ. В този ден отправяне молитви за благоденствие, мир, земно щастие. Честит и благословен празник. Бог да пази България в мир, сигурност и благоденствие. Амин!"