Тази година кукерския празник "Песпонеделник“ в Широка лъка съвпада с националния празник 3 март и в селото има много туристи. Това каза за "Фокус“ Гергана Чотрева – секретар на читалище "Екзарх Стефан“ в селото. Проявите, съпътстващи празника започнаха още на 29 февруари и включваха изложба, посрещане на Баба Марта, празничен концерт, посветен на Деня на самодееца, рецитал за Трети март, представяне на битовата пиеса "Овчарска идилия“ и разбира се традиционния концерт на талантите от Националното училище за фолклорни изкуства.

Днес, на 3-ти март, преди откриването на кукерските игри, селото ще почете и националния празник. "Ще отдадем заслужена почит към героите загинали за нашата свобода. В Широка лъка имаме паметници на капитан Петко войвода и други герои загинали във войните, така че поднесем цветя и ще се поклоним пред техния подвиг“, уточни Чотрева.

В 11:00 часа на днес ще бъде даден старта на кукерските игри. Местните кукери – песяците по традиция ще открият празника и ще дадат началото на "Песпонеделник“. Освен тях в селото ще гостуват още шест кукерски състава. "Идеята ни е тези състави да бъдат от различни краища на България, за да представят красотите на всеки регион. Ще има два нови състава, които за първи път гостуват в Широка лъка. Това са съставите на село Оборище, Панагюрско и от село Тъжа, Павел баня. Останалите са гостували и друг път при нас – те са от град Стралджа, Ямболско и село Драгоданово, Сливенско. А кукерите от село Турия и село Варвара са ни гостували много пъти и са познати. С тях имаме дългогодишни приятелски отношения и взаимно си гостуваме на празници. Като приключат кукерските игри ще има и народно веселие с хора, песни и веселба за жителите и гостите на Широка лъка“, каза още Гергана Чотрева.