Тойота, участващ в Световния рали шампионат (WRC) потвърди пилотите, с които ще участва на третия кръг за сезон 2024 - рали "Сафари" в Кения накрая на март. В единствения старт на африканския континент екипът ще разчита на уелсеца Елфин Евънс, японеца Такамото Кацута и световния шампион Кале Рованпера. За финландеца това ще е втори старт през сезона, в който той участва с ограничена програма.

Той се включи в рали "Швеция" по-рано този месец, но отпадна след пилотска грешка още в петък. Очакванията са той да е фаворитът в рали "Сафари", тъй като той отново ще е с по-задна първоначална позиция в началото на състезанието, което трябва да му позволи да е по-бърз.

Рованпера има една победа в рали "Сафари" от 2021 година, а преди година той завърши втори зад Себастиен Ожие. Французинът, който също кара в ограничена програма този сезон и стартира в рали "Монте Карло" ще пропусне надпреварата в Кения. Надеждите на Тойота са в нея японците да запишат първия си успех за сезона, след като Хюндай спечели първите два старта, благодарение на Тиери Нювил и Есапека Лапи.

Рали "Сафари" ще е между 28 и 31 март, като ще включва общо 355.92 километра, които ще са разделени в 19 специални етапа.